Tyristuggu
Litt historie

 

Tyristuggu har en spesiell plass i vår families historie, for her vokste morfaren til Gunnar opp. Folketellingen i 1875 viser at det bodde fem personer her: skomaker Ola og kona Helle, en 26 år gammel sønn som også var skomaker og en datter på 29 år. Hun var sypike og mor til en fire år gammel gutt. Ola Mæla var ikke bare skomaker, han var også spellmann og til bryllup og andre tilstelninger hadde han med seg fela. Kona Helle kokte mat ved slike anledninger og det var ofte slik at de fikk med seg noe av maten hjem att, så det manglet ikke på noe i Tyristuggu, men det var trangt om plassen.

I 1875 finner vi altså her Ole Christensen Hitterdal (05.02.1825 - 09.12.1912) og kona Helle Olsdtr. Fætten (1814 - 1881). Ole ble i dagligtale kjent under navnet Ola Mæla og er foreviget på et  gammelt kjent bilde fra Sleggveien, der han bærer fangskinnet. Sønnen er Christian Olsen (1849 - 1927). Datteren er Olava Olsdtr. (1846 - 1928) og hennes fire år gamle sønn er Gunnars bestefar, Ole Pedersen Selboe (25.11.1871 - 15.05.1949).

Huset

Tyristuggu består av et skjæle, en liten gang, et kjøkken på en kvadratmeter og ei stue. Foruten at de bodde der alle fem, var det også arbeidsplassen for skomakeren med skomakerbordet som sto foran vinduet i stua med alt nødvendig tilbehør som lest, hammer, syl, bekk, bekktråd og treplugger.

På sine eldre dager delte Ola Mæla hus og seng med sin bror Jo, John Christensen Hitterdal (1815 - 1906), som var maler og hadde eget verksted på andre siden av Sleggveien, i Jo-Mælastuggu.

Her forteller Gunnars tante, Borghild Lien, om "gammelfabro Jo": "Han laget mange ting til oss barna. Han skar ut av trevirke, formet og malte bl.a.: en dokke av tre «Kari Trestakk» fint malt i forskjellige farger i bluseliv, stakk og forkle! Hvem som først hadde den vet jeg ikke, hos oss søstre var dokka i vår barndom - siden hos kusiner og fetter. Det jeg har i behold fra hans hånd, er en dokkevogge og en meget fin liten «laup» pent dekorert med navn og årstall 1900. Et klenodium for meg".

Ola Mæla flyttet til sin sønn Christian Dahl på Hagan da han ikke klarte seg alene lengre. Men skomakerbordet fulgte med og han fortsatte arbeidet med å reparere sko. Jo flyttet opp i Aasen til sin niese Olava som da var gift med Anders Langen. Han bodde der til sin død.

Begge barna til Ola og Helle byttet ut etternavnet Hitterdal med Dahl.

Navnet

Tyristuggu ble navnet på huset etter at Tyri Jensdtr. Myren kjøpte huset av Ola Mæla i 1908. Tyri var ensom, og hadde ingen nære slektninger på Røros. Det er fortalt at hun i stor grad livnærte seg av å besøke kjentfolk som sørget for at hun fikk servering og kanskje litt mat med seg hjem.

Det vanlige navnet på stua før den tid var naturlig nok Ola Mæla-stuggu.

Bilde: Tyristuggu er den orange-brune stuggu nest øverst i Sleggveien.

Kilder som er brukt

     
 

Notat nedtegnet høsten 1981

Borghild Lien, datter av O.P. Selboe

 

Rørosboka

Bind IV

 

     Oppdatert 20.12.13. © Gunnar Rugelsjøen